29 Mayıs 2013 Çarşamba

B2B : İşletmeden İşletmeye Elektronik Ticaret

B2B, yani ingilizce açılımı "Business to Business" olan bu kısaltma, şirketler arası pazarlama ya da satış uygulamalarına verilen kısa tanımdır.
KOBİ´ ler bu şekilde İnternet üzerinden, mal ve hizmet üretim aşamasında ihtiyaç duydukları ürün tedariklerini, ya da tam tersi, başka KOBİ´ lerin ihtiyaç duyduğu ara malların toptan satışlarını kolaylıkla yapabilme olanağına kavuşabilmektedirler.
B2B elektronik ticareti su şekilde sınıflandırmıştır.B2B işlem türüne göre ikiye ayrılmaktadır. Bunlar, spot satın alma ve stratejik tedariktir.

Spot satın alma, ihtiyaç duyulan malzemenin veya servisin ihtiyaç duydukları an satın alınmasıdır. Tedarikçi ve satın almacı birbirlerini tanımak zorunda değillerdir. Spot satın alma örnek olarak yağ, seker, kâğıt alımını örnek verebiliriz.

Sistematik tedarik ise, tedarikçi ve satın almacı arasında yapılan uzun süreli kontratlarla ve anlaşmalarla yapılan tedarik sistemidir.




B2B’ye konu olan malzemeler nelerdir?

B2B işlem türüne göre ikiye ayrılmaktadır. Bunlar direk ve endirekt olarak ayrılmaktadır. Bu malzemeleri muhasebe dersi alanlar ve özellikle maliyet muhasebesi alanlar bilirler. Endüstri mühendislerinin bir hayli içli dışlı olduğu meselelerdir.

Direk malzemeler, ürün yapımında kullanılan, örneğin araba için çelik veya kitap için kağıt gibi malzemelerdir.

Endirekt malzemeler, ise bakım, onarım ve operasyonel islerde kullanılan örneğin, ofis için lamba, bilgisayar, sarf malzemesi gibi malzemelerdir.

İşlem türüne göre B2B:

B2B’de işlem türleri 4 ana baslıkta toplanmıştır. Bunlar:

§  Alış Merkezli: Alış Merkezli B2B’de tek bir alıcı ve birçok satıcı mevcuttur.
§  Satış Merkezli: Satış Merkezli B2B’de tek bir satıcı ve birçok alıcı mevcuttur.
§  Elektronik Pazar: Birçok sayıda alıcı ve satıcı bulunmaktadır

§  Ticari İşbirliği: Şirketler arası bilgi, tasarım ve iş ortakları arasındaki planların paylaşımı ve iletisimidir.

Not: Konuları  adım adım gitmekteyim.Daha sonra piyasadaki yazılımlar ve sistem kullanıcıları da incelenecektir.

Yaralandığım kaynak : TURBAN,E., KING D., LEE J., VIEHLAND D., 2004. ElectronicCommerce Managerial Perspective, Prentice Hall, Upper Saddle River, NJ, 714s.

Bu arada bilişim deyince hep akla Turban'ın kitapları gelir :)


Fatih Söylemez Türkiye’deki İlk 1.000 Büyük İsletme İçin İsletmeler Arası Elektronik Ticaretin (B2b) Durum Degerlendirmesi Ve Öneriler / TEZ







0 yorum:

Yorum Gönder

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger tarafından desteklenmektedir.

Blog Archive

Search This Blog