30 Temmuz 2013 Salı

KKP (ERP) : İnsan Kaynakları Modülü - I

ERP yazılımları özünde üretim ve muhasebe paket programları olarak algılansa da işletmenin tüm departmanlarını içine alan bütünleşik bir yazılım.Böyle algılanmasını da normal buluyorum bazen.Çünkü ERP yazılımının ilk ortaya çıkış yeri üretim departmanı.Muhasebe tarafına değinecek olursam Mikro ve Logo gibi yazılımlar da bazı firmaların muhasebe nedeniyle tercih ettikleri yazılım paketleri.Mesela Mikro’nun ilk ortaya çıkışı bir benzin istasyonunun muhasebesini tutmak içindi,hatta malzeme ve mamuller modülünde anlaşılan bir durum bu.

Şunu da belirtmekte yarar var ;ERP sistemindeki insan kaynakları modülünün sağladığı bilgiler sadece insan kaynakları birimi tarafından kullanılmayıp, aynı zamanda muhasebe finans ve üretim ve malzeme yönetimi modülleri tarafından ürün maliyeti hesaplarında da kullanılmaktadır.

İnsan kaynakları modülünden bahsetmeden önce bu insan kaynaklarının fonksiyonları ne bundan bahsetmek gerek değil mi ? Az çok bildiğiniz,aşikar olduğunuz bilgiler bunlar :

·         İş Analizi ve İş Dizaynı
·         İnsan Kaynakları Planlaması ve Çalışan Seçimi
·         Eğitim ve Geliştirme
·         Performans Değerlendirme
·         Kariyer Geliştirme
·         İş Değerleme
·         Ücret Yönetimi
·         İş Güvenliği ve Çalışan Sağlığı


Bilmediklerinizi açıklamak isterim.

İş değerlemede; insan kaynakları rol ve iş tanımlarını belirlerler.Rol ve iş tanımları pozisyonların sorumluluklarını, görevlerini, pay seviyelerini, kimin raporlandırılacağını  saptarlar.

Ücretlendirme ;İşte bu noktada İnsan Kaynakları, şirketin maaş çizelgelerini ve sistemlerini geliştirirken pazar araştırmalarından, iş analizi tekniklerinden ve çalışanlarla yılın belirli dönemlerinde gerçekleştirilen performans görüşmelerinden faydalanır.

İş analizi ve iş dizaynı;
İş analizi sürecinde işlere ilişkin genel olarak,işlerin içerdiği görevlerin nasıl yapıldığını,  kullanılan araç, gereç, malzeme ve teçhizatı, çalışma koşullarının özelliklerini ve işlerin diğer işlerle olan ilişkilerini hakkında veriler çeşitli yöntemlerle sağlanır.
İş dizaynında ise ,iş basitleştirme,rotasyon,genişletme ve zenginleştirme işlemlerini içerir.

Kaynaklar;
İnsan kaynakları bilgileri wikipedia sağolsun.




0 yorum:

Yorum Gönder

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger tarafından desteklenmektedir.

Blog Archive

Search This Blog