18 Mayıs 2013 Cumartesi

İŞ ZEKASI UZMANLIĞI


Şirketler stratejilerini belirlemek, verilerini analiz etmek için onları istihdam ediyor. En çok, bankacılık-finans, hızlı tüketim, perakendecilik gibi müşteri yoğun sektörlerde çalışıyorlar. İş zekası uzmanları, son yılların gözde çalışanları arasında yer alıyor.

İş zekası bölümleri, genellikle analiz edilmesi gereken çok fazla ham bilginin olduğu şirketlerde yer alıyor. Müşteri bilgilerini derinlemesine inceliyor, farklı açılardan hazırladıkları raporlarla üst yönetimin pazarlama stratejileriyle ilgili kararlarına etki ediyorlar. Ayrıca kârlılığın arttırılması, maliyetlerin azaltılması için planlama yapıyorlar. Pozisyon adı iş zekâsı uzmanı, analisti ya da mühendisi olarak şirketten şirkete değişse de görev ve sorumlulukları değişmiyor. Şirketin organizasyon yapısına göre farklı birimler altında (satış, pazarlama, mali işler vs.) görev yapabiliyorlar. Analitik düşünce yapısı gerektiği için genellikle mühendislik mezunları tercih ediliyor ve iyi derecede İngilizce bilgisi aranıyor. Şirketler bu özelliklere sahip yeni mezun gençleri de istihdam edebiliyor.

Üst yönetime yakın çalışıyorlar

Özellikle büyük ölçekli şirketlerde neredeyse tüm iş alanlarında iş zekasından faydalanıldığını belirten İnproda Danışmanlık Yönetici Ortağı Cafer Telci, son zamanlarda orta ölçekli şirketlerin de danışmanlık firmaları aracılığıyla iş zekası uzmanlarının çıkardığı verileri kullandığını söylüyor. Ona göre bu uzmanlar, pazarlama, satış, mali işler veya bilgi teknolojileri departmanı altında çalışıyor, özellikle büyük organizasyonlarda proje ofisi, yönetim ofisi gibi bölümler altında icra kurulu ve yönetime oldukça yakın çalışıyorlar. Telci, pazarlama ve CRM (Müşteri İlişkileri Yönetimi) alanlarında danışmanlık yapan şirketlerin de bu kişileri çalıştırdığını ekliyor.

Maaşlar 5 bin-8 bin TL arasında

Şirket içinde farklı bölümlerle dirsek teması çok olacağından, iş zekâsı uzmanlarının iletişimi kuvvetli ve ekip çalışmasına yatkın olmasına dikkat edildiğini söyleyen Hugent İK Satış Direktörü Çağlan Ünal Üzümcü, perakende, bankacılık, online satış, lojistik, ilaç ve teknoloji şirketleri gibi genellikle büyük montanlarda satış yapan ya da çok sayıda son kullanıcıya ulaşan şirketlerin bu uzmanlara ihtiyacı olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Bu kişiler genellikle teknoloji ekipleriyle çalışıyor. Maaşlar genellikle yüksek. Deneyimsiz ya da çok az deneyimli kişileri dışarıda bırakırsak ortalama maaşlar net 5000-8000 TL civarında”.

Web Analytics araçlarını ileri düzeyde kullanmak şart

İş Zekası Uzmanı Onur Can Koç, işletme mezunu. İşletme yönetimi ve pazarlama olmak üzere iki alanda yüksek lisans eğitimi görmüş. İleri düzey Microsoft Office programları biliyor. Google reklamcılık sertifikalarına sahip. “Google Analytics, Gemius, Comscore gibi web analytics araçları üzerinden aldığım bilgileri anlamlı hale getirip yorumlayabilmek için Qlikview gibi iş zekası araçlarıyla ilgili eğitimler gördüm” diyen Koç, dijital pazarlama yöntemleri “Adwords” ve Facebook reklamlarının sonuçlara dair de rapor çıkarıp yöneticisine sunuyor. Alanındaki gelişmeleri takip ederek kendini sürekli yenilemek durumunda olduğunu da ekliyor.

En çok iş zekası uzmanı aranan sektörler
Bilişim
Danışmanlık
Tekstil
Bankacılık-Finans
Çağrı Merkezi
Kaynak: Yenibiris.com

0 yorum:

Yorum Gönder

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger tarafından desteklenmektedir.

Blog Archive

Search This Blog