28 Temmuz 2013 Pazar

Bilişim Projelerinde Sistem Analizi

Bilişim projelerinde sistem analizi; bilişim sistemi bileşenleri ve faaliyetleri ele alınmasıyla ayrıntılı olarak tanımlanmasıdır. Bunun sonucunda da bize maddi, teknolojik, zaman vb. faktörleri dikkate alarak  en uygun çözüm amaçlanır. Tabi burada “en iyi ben bilirim” davranışını sergilememek önemli.

Artık günümüzde firmaları birbirinden ayıran,farklı kılan BT’ye yapılan yatırımlardır.BT’nin kolay taklit edilir olması size rekabet avantajı sağlamayacağı izlenimi bırakmasın.BT ile mal ve hizmetlerin tasarlanması,geliştirilmesi ve üretilmesi için fiziksel yer bağımlılığını ortadan kaldırmıştır. Bir örnek vermek gerekirse Toyota’nın yönetim merkezi japonyada olmasına karşın araç tasarımını İtalya’daki bir başka merkezde, üretimini Türkiye’deki fabrikada, bazı parçalarını Güney Amerika’daki fabrikadan tedarik ederek ve satışını internet üzerinden dünyanın herhangi bir yerinden yapabilmektedir. Organizasyonel sınırlar tarafından kısıtlanmamaktadır.

Toyota örneğinden gidecek olursam,burada Japonya,İtalya,Türkiye’deki fabrikaların sisteminden bahsediyoruz,her biri birbirine bağlı bir halka.Ufak bir hata tüm zincirinin halkalarını etkileyecektir şüphesiz. Bu yönüyle bakacak olursak bilişim sistemleri, organizasyonun sosyal yapısını ve iş yaşamını değiştirebilir. Bu yolla bilişim sistemlerinin kurulacağı organizasyon incelenerek,yapısı, kültürü, görev türleri süreçlerine uyacak bir sistem tasarlanmalıdır.

Sistem tasarımında;mevcut durum analizi,varolan sistemin güçlü ve zayıf yönleri,rakip analizi,iş süreçleri,organizasyon şeması,hedefi,beklenen faydaları,sistem ihtiyaç analizi vb. unsurlar dikkate alınmalıdır.Bir nevi SWOT analizi.


Tasarlanan sistemin; belirlenmiş bütçeyi aşmaması,öngörülen tamamlanma süresinden daha uzun olmaması,önceden belirlenen amaçlara ve işlevlere hizmet etmesi sağlam bir analizden geçer.Eğer bunlar dikkate alınmazsa  ne olur ? Proje adeta yarım kalan bir cümle misali…

Bu arada bu fotoğrafa bayıldım :)

0 yorum:

Yorum Gönder

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger tarafından desteklenmektedir.

Blog Archive

Search This Blog